­ ORDUOĞLU II ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ORDUOĞLU II ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı ORDUOĞLU II ÇEŞMESİ
Adres Kapucubaşı Mahallesi Işıksaçan Sokak/ NEVŞEHİR
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Kapucubaşı Mahallesi, Işıksaçan Sokak ile Orduoğlu Sokağın birleştiği noktada yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kapucubaşı Mahallesi, Işıksaçan Sokak ile Orduoğlu Sokağın birleştiği noktada yer alır. Halen işlevini sürdüren çeşme, bir avlu duvarının köşesine yerleştirilmiştir. Arkasında deposu bulunan dikdörtgen planlı çeşme, düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Çeşmenin ortasında farklı biçimdeki silmelerle çevrelenen, dikdörtgen biçimli bir niş biçimlendirilmiştir. Nişin alınlığında iki parça halinde beyaz mermerden kitabe levhası yer alır. Dokuz satırlık bu kitabe Osmanlıcadır. Kitabenin alt kısmında musluk yer alır. Musluğun suyu bazalt taşından yapılmış yalağa akmaktadır. Çeşme üstten oldukça basık bir üçgen alınlık ile taçlandırılmıştır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987/3578