­ MERYEM ANA SÜRYANİ KATOLİK KİLİSESİ | Kültür Portalı

Meryem Ana Süryani Katolik Kilisesi - Mardin

Envanter No .
Adres Şar Mahallesi 227 Çayırlı Sokak No:3
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Süryani Katolik Cemiyeti Vakfı
Yaptıran Patrik Antuven Semhaym
Vakfiye
Genel Tanım Bodrum+Zemin katlı olan yapının yapım tarihi 1864'tür. Yaptıran: Patrik Antuven Semhaym. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Teras betonla kaplanmıştır. Terasın doğu kanadına betonarme bir yapı eklenmiştir. Değişikliklere rağmen kilise yapısı özgünlüğünü korumaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Batıya bakan kapıdan çapraz tonozlu giriş eyvanına girilmektedir.Giriş eyvanının batısındaki çift çapraz tonozlu taş döşeli koridordan terasa çıkılmaktadır. Terasın kuzeyinde doğusunda ve batısında mekanlar yer almaktadır. Kuzey cephede anıtsal üç dilimli sivri kemer içinde basık kemer açıklıklı taçkapı bulunmaktadır. Kavsara içinde beş satırlık kitabesi vardır. Doğu cephenin alt katında zerzemin olarak adlandırılan bodrum yer almaktadır. Bat cephede yuvarlak kemer açıklıklı kemer kavsarasında bitkisel motifli rozet bezeme bulunan kapı üçgen alıklık içine alınmış olup kemeri sütunlara oturmaktadır. Üçgen alınlığın üstünde haç motifine yer verilmiştir. Terasın güneyi trabzanlarla çevrilmiştir. Batı cephe dış duvarında kare iki kitabe bulunmaktadır. Kilise: üç nefli üç apsislidir ve üst örtüsü çapraz tonoz örtülüdür. Doğuda yer alan üç apsisin güneyinde papazların giysilerinin bulunduğu papaz odası bulunmaktadır. Batıda üç narteksi bulunan yapı doğu-batı doğrultulu boyuna planlıdır. Narteksin üst katında kadınlar mahfili bulunmaktadır. Kilisenin ana girişi batıda olup günümüzde güneyde yer alan kapıdan giriş sağlanmaktadır. Kilisenin batısında papazın ikametgahı ile kilise müştemilatı yer almaktadır. Terası ikiye bölen batıdaki duvarın arkasında ise bu gün müze olarak kullanılan orjinalde kilise müştemilatı olan yapı bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise