­ MELİK AHMET PAŞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Melik Ahmet Paşa Camisi - Diyarbakır

Adı Melik Ahmet Paşa Camisi
Envanter No --
Harita No --
Adres Melik Ahmet Mah. Melik Ahmet Paşa Cad. Sur/DİYARBAKIR
Vakfiye
Genel Tanım Caminin kuzey ve güney kısmı; bir sıra kesme bazalt taş bir sıra beyaz kireç taş sıralarından, diğer cepheleri siyah bazalt taştan inşa edilmiştir. Zemin+1 kattan oluşmaktadır. Zemin katında tonoz örtülü dört adet mekan yer almaktadır. Yapının batı kanadının altında, sokağa geçiş veren bir abbara bulunmaktadır. Cami avlusunda; haziresi ve enine dikdörtgen planlı abdest alma yeri bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Restorasyon görmektedir
Ayrıntılı Tanımı Mimar Sinan eseri olan caminin güneyde ve batıda olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Güneyde yer alan giriş kapısı, dışa taşkın dikdörtgen planlı olup dilimli kemerinin içi, mukarnas bezemelidir. Kapının iki yanında, mukarnas bezemeli derin nişler yer almaktadır. Kapıdan uzun bir hole, ardından kuzey kısımda yer alan avluya geçilmektedir. Batı yönde yarım kemer üzerine oturan kesme bazalt taştan basamaklarla, caminin ana portaline geçiş sağlanmaktadır. Cephesinde, kemer kavsara içine alınmış pencere açıklıkları yer almaktadır. Caminin harim mekanı sağ ve solda bulunan iki ayakla yanlara açılmaktadır. Yan mekanlar da iki kat şeklinde düzenlenmiş ve iki yanda ikinci kat mahfil görevi yapmaktadır. Alt katlar çarpaz tonozla örtülü, üst katlar ise kubbe ile örtülmüştür. Giriş kapısının üst kısmında, ahşap mahfil yer almaktadır. Orta mekan, tromplu bir kubbeyle örtülmüştür. Kubbe oldukça yüksek sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. Kasnakta, sivri kemerli dört adet pencere açılmıştır. Harim duvarları, yerden 1 m. yüksekliğe kadar, mihrap ise tamamen çinilerle bezelidir. Kubbesi kalem işi bezemelerle süslenmiştir. Caminin kuzey köşesinin önünde yer alan ve camiden bağımsız olarak yapılmış minare, kare kaide üzerinde yükselen silindirik formlu ve tek şerefelidir. Minarenin kaide ve papuç kısmı geometrik motiflerle bezenmiştir. Bu motiflerin içi çinilerle doldurulmuş, ancak çinilerin çoğunluğu bugün sökülmüş durumdadır. Kaide ve papuç kısmında geometrik bezemeler yer almaktadır.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.01.2010/2801)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2810    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma