­ MAR BITRIS/PETRUS SÜRYANİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

Mar Bıtrıs/Petrus Süryani Kilisesi - Mardin

Adı Mar Bıtrıs/Petrus Süryani Kilisesi
Envanter No .
Adres Gül Mahallesi 273.Sokak No:28
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Süryani Cemaati
Vakfiye
Genel Tanım Kilise, avlulu, boyuna üç nefli, düzgün kesme taş malzemeden tek katlı olarak inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı değişik dönemlerde onarım görmüştür. Yapı günümüzde boş olup kullanılmamaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Kilise, avlunun kuzeyinde yer almaktadır. Avluya güneye bakan basık kemerli bir kapıdan girilmektedir. Kilise boyuna planlı üç apsisli üç nef üzerine düzenlenmiş olup üzeri çapraz tonozla örtülüdür. Kilisenin ana girişi güneyde yer alan anıtsal nitelikli oldukça süslü bir kapı ile sağlanmaktadır. Kapı üzerinde bitkisel bezemeli bir kuşak halinde bir kitabe yer almaktadır. Nefler ortadaki altı sütundan meydana gelmektedir. Sütunlar birbirine sivri kemerlerle bağlanmaktadır. Giriş kapısının üzerinde 1914 tarihini gösteren yazıt bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise