­ MAR BEHNAM (KIRKLAR) KİLİSESİ | Kültür Portalı

Mar Behnam (Kırklar) Kilisesi - Mardin

Envanter No .
Adres Çabuk Mahallesi; Şar Mahallesi No: 217 No:8 239 Sokak No :27
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kilise Vakfı
Yapım Tarihi M.S.569
Vakfiye
Genel Tanım Yapım tarihi: M.S.569 olan yapının kitabesi Süryanicedir. Miladi 1170 yılında kırk şehidin kemikleri buraya getirildiği için Kırk Şehit Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Yapı önceleri metropolit merkeziydi Avlusuyla birlikte boyuna bir dikdörtgen planına sahip olan yapının içinde dört sıra kalın ve sekizgen payelerle beş nefe ayrılmıştır. Orta nefin sonunda apsis yer almaktadır. Yapı tümüyle düzgün kesme taştan inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Revağın doğudaki gözü camekanla kapatılmıştır. Doğu cephedeki eyvan kapatılarak içinde lento taşlı demir şebekeli dikdörtgen iki pencere ve yuvarlak kemer açıklıklı kapı açılmıştır. Manastır özgün dokusunu korumuştur.
Ayrıntılı Tanımı Sivri kemer içerisinde basık kemerli bir giriş açıklığından üzeri çapraz tonozlu giriş eyvanına girilir. Eyvanın kuzeyinde bir oda yer alır. Devamında avluya geçilmektedir. Avlunun dört cephesinde mekanlar yer almaktadır. Avlunun kuzey cephesinde doğuda kilise ve avlusu batıda ise dikdörtgen bir avlu ve avlunun kuzeyinde üç sivri kemerli kare ayaklara oturan çapraz tonozlu revak yer almaktadır. Arkasında mekanlar sıralanmıştır. Avlunun doğu duvarında üst kat terasa çıkan korkuluklu merdivenler yer almaktadır. Dikdörtgen terasın kuzeyi ve batısı mekanlarla çevrilidir. Burası kilise divanhanesi alt kat ise papazın (Hori Piskoposu) ikameti olarak kullanılmaktadır.Ana avlunun batısında üstünde çan kulesi ile sivri kemerli eyvan müştemilat olarak kullanılmakta olup şu an boştur. Ana avlunun batısında giriş eyvanın bitişiğinde girişi avluya bakan yuvarlak kemerli bitkisel motifli küçük bir eyvan ve eyvanın güney duvarındaki kapıyla mekana giriş sağlanmaktadır. Bu bölümün altında ahır bulunmaktadır. Bu cephenin pencereleri dilimli sivri kemerlidir. Kavsarasında mazgal pencere vardır. Ana avlunun güneybatı köşesinde tuvaletler ve taziye yeri yer almaktadır. Avlunun güneyinde doğu tarafta mezarlık alan ve bu alanının güneyinde doğuda ve güneyde kilise lojmanı olarak kullanılan mekanlar yer almaktadır. Bu bölümde doğu cephede pencereler kemerli ve üçgen alınlıklıdır. Güney cephede ise doğu doğu köşede bitkisel motifli yuvarlak kemerli iki gözlü eyvan bulunmaktadır. Eyvanın kemerleri bir sütun üzerine oturmaktadır. Kilise: avluya geçişi sağlayan sivri kemer içerisinde basık kemerli açıklıktan kilise avlusuna geçilmektedir. Kemer içindeki kitabede Miladi 1859 tarihi yer almaktadır. Avlu enine dikdörtgen planlıdır ve kuzey cephede sivri kemer açıklıklı üzeri çapraz tonoz örtülü iki gözlü revak bulunmaktadır. Avluda duvarlarda çok sayıda kitabe yer almaktadır. Kilise 5 nefli 5 apsislidir.Nef kemerleri sekizgen payelere oturmaktadır. Ortadaki apsis ahşap kapıyla kapatılmıştır. Beşik tonoz örtülüdür. Kilisenin güneyinde vaftiz kurnası yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise