­ LALAPAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Lalapaşa Cami - Erzurum

Adı Lalapaşa Cami
Harita No 19 L II/ 1:1000
Mah. Köy - Mevkii Lalapaşa Mahallesi
Adres Lalapaşa Mahallesi Yakutiye / ERZURUM
Vakfiye
Genel Tanım Mimar Sinan Erzurum'da bölgenin iklim ve jeolojik yapısını da gözönünde bulundurarak küçük boyutlu bir yapı ele almıştır. Ünlü Kıbrıs Fatihi Lala Paşa'nın Erzurum Valiliği sırasında Paşa'nın adına 1562 yılında yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar Değişik ve çeşitli zamanlarda yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Mimar Sinan Erzurum'da bölgenin iklim ve jeolojik yapısını da gözönünde bulundurarak küçük boyutlu bir yapı ele almıştır. Cami harimi dört sekizgen prizma şekilli paye üzerine oturan geniş bir kubbe ile örtülüdür. Payeler birbirlerine ve harim duvarlarına sivri kemerlerle bağlanmıştır. Köşelerde teşekkül eden kare hacimler birer küçük kubbe ile köşe hacimleri arasında kalan dikdörtgen hacimlerde birer yarı manastır tonozu ile örtülüdür. Büyük mermer mihrabın mukarnaslı bir kavsarası vardır. Camii harimini ve son cemaat yerini örten kubbelerin işleri yenilenmiştir. Duvarlara açılmış pencerelerden alt sırada yer alanların sivri kemerli alınlıkları çinilerle süslüdür. Çiniler yer yer dökülmüş olmakla birlikte üzerlerin de ayet ve hadislerin yer aldığı görülür. Ünlü Kıbrıs Fatihi Lala Paşa'nın Erzurum Valiliği sırasında Paşa'nın adına 1562 yılında yaptırılmıştır.
Tescil Kararı A- 188 13/11/1976

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1630    Eklenme Tarihi : 07 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba