­ KUŞCİN ROMA NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

KUŞCİN ROMA NEKROPOLÜ - Nevşehir

Adı KUŞCİN ROMA NEKROPOLÜ
Adres AVANOS/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Roma Dönemine ait Nekropol
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nevşehir ili, Avanos İlçesinin Kuşcin olarak adlandırılan mevkiinde yeralan Roma Dönemine ait Nekropol, Kızılırmak nehirinin 100-150 m güneyindedir. Bu alanda 1972 yılında yapılan kaçak kazı sonucu Roma Dönemine ait mermerden girlantlı bir lahit ortaya çıkarılmış 1989 yılında da bu lahit kaçırılarak Kayseri kırsalında terkedilmiştir. Lahit 1998 yılında Kayseri müzesinden alnarak Nevşehir Müzesine getirilmiş ve Nevşehir Müzesinde teşhir edilmektedir. Kuşcin mevkiinde 1993 yılında yaklaşık 5x20 m”lik bir alanda kaçak kazılar yapılmış, atılan toprak içinde antik döneme ait mezar kapamada kullanılan tuğla parçaları, seramik parçaları, camdan kırık koku şişeleri ve kırmızı boyalı duvar sıvaları bulunmuştur. Kaçak kazıda genişliği 50 cm olan kenarları ve üstü kireç taşı ile çevrili 17 adet Roma Dönemine ait mezarların tahrip edildiği anlaşılmıştır. Nekropol yaklaşık 20x30 m2 lik bir alana oturmuştur. 1993 Yılında burada Nevşehir Müze Müdürlüğünce kurtarma kazısı yapılmış, kurtarma kazısında 15 adet mezar kazılmış bu mezarlardan çıkan iskeletlerin analizinden, Kuşcin mezarlarındaki iskeletlerle Topaklı Höyükte bulunan ve M.S. 6-7. yüzyıllara tarihlenen iskeletlerin aynı ırka ve döneme ait olduğu tespit edilmiştir.