­ KURŞUNLU CAMİİ | Kültür Portalı

KURŞUNLU CAMİİ - Nevşehir

Adres KIZILIRMAK CADDESİ HÜRRİYET MAHALLESİ GÜLŞEHİR / NEVŞEHİR
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Tamamen kesme taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Karavezir Camii 1779 yılında Gülşehirli Karavezir Silahtar Seyyid Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Gülşehir yöresine ait sarı ve beyaz kesme taştan, almaşık teknikte inşa edilmiş olan camii ilçe merkezinde meydanlık alanda yer almakta olup,üç kapısı bulunan bir avlu içerisinde bulunmaktadır. Camii çürüyen taşların yenilenmesi dışında herhangi bir onarım görmemiştir. Kapıların biri güneyde, diğerleri doğu ve batıdadır. Kurşunlu Camii; kare planlı harimi ve mihrap önü birimi dikdörtgen şeklinde güney duvardan çıkıntı yapan bir plan şemasına sahiptir. Büyük boyutlu kubbe ile örtülü yapıda kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Harimden çıkıntı yapan mihrap önü mekanının örtüsü ise yarım kubbedir. Bu düzenlemenin kuzeyinde camii kütlesinden iki yandan hafif dışarı taşmış son cemaat yeri bulunur. Son cemaat yeri dört mermer sütun üzerine çift yönlü atılan sivri kemerlerle üçü kare, biri dikdörtgen dört birime ayrılmıştır. Kare birimler pandantif geçişli kubbe, batıdaki dikdörtgen birim ise aynalı çapraz tonozla örtülmüştür. Bu birimde yer alan basık kemerli kapı minareye çıkışı sağlar. Bu kapı üzerinde iki sütun halinde altı satırlık Osmanlıca kitabe yer alır. Yapıya giriş ise ortada yer alan kubbeli birimdeki kapı ile sağlanır
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 25.12.1993/1646