­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Nevşehir

Adı KONUT
Adres DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Pafta 30-27 A-d
Genel Tanım Zemin + 1 katlı, taş malzeme ile inşaa edilmiş ve düz çatılıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sokak üzerinde harman yerine bakan eski doku adası içinde yer alan avlulu zemin + 1 katlı planlı taş malzeme ile inşaa edilmiş düz çatılı yapının iç mekan bölümleri kaburgalı tonoz örtülüdür. Yapı yüksek avlu duvarı ile çevrili ve oldukça görkemli bir avlu kapısı bulunmaktadır. Dışa taşkın dikdörtgen çerçeve içinde basık kemer alınlıklı ahşap çift kanatlı avlu kapısı vardır. Kapı alınlığı silmeli ve giriş kesme taş kaplamadır. Dikdörtgen avluya L planda oturan yapının ön cephesinde avlu içinde kalan bölümde zeminden birinci kata ulaşan cepheye bitişik nizamda tek kollu merdiven bulunmaktadır. Merdivenin altında eyvan ve zemin kodundan daha alt seviyede basık kemerli bir giriş vardır. Eyvanın içinde ise bir adet pencere ile yine zeminden daha alt kodda yer alan bir açıklık mevcuttur. Birinci katta ise üç adet yuvarlak kemerli taş bezemeli açıklıkları bulunmaktadır. Pencerelerden ikisi yenilenerek dikdörtgen çerçeve içinde alınmış ve üst kemer alınlıkları üçüncü pencere biriketle örülmüş sokağa direk cephe veren avlu duvarı üzerine oturmuş bölümde ise zemin moloz taş, taşı söveli ve denizlikli bir adet pencere birinci katında ise iki adet pencere bulunmaktadır. Birinci kat pencere söveleri ve alınlığı taş bezemeli olup kat arasında da süslemeler görülmektedir. İç mekan: yapının zemin katında tek bir oda da yaşama mekanı olarak kullanılmakta olup, mutfak, mutfaktan geçilen depo, samanlık, kaya dam bölümleri bulunmaktadır. Samanlık bölümünde ahşap trabzanlı asma kat vardır. Üst kat ise iki oda ve bir holden oluşmaktadır. Bir odanın tüm duvarları biriketle kaplı olup, duvarda ahşap süslemeli dolap ve nişler bulunmaktadır. Süslemeli ahşap kapı hizasından sonra döşemenin tamamı daha üst kattadır. Sedir bulunmaktadır. Tavanı ise ahşap kütük sıralarından oluşmaktadır. Konutun bugünkü sahibi Zeynep ŞEN’dir.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.02.08.1991-1078