­ KONUT | Kültür Portalı

KONUT - Nevşehir

Adı KONUT
Adres KASABA İÇİ NO:14 SUVERMEZ/ DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş SELAMİ TUNCA
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Taş lentolu kemerli kapı ile girişi sağlanmış avluda girişin tam karşısında kaburgalı tonozlu bir eyvan vardır. Eyvana açılan üç kapı bulunmaktadır. Bu kapılardan girilen odalardan kaburgalı tonozludur. Asıl yaşama birimi eyvanın dip kısmında bulunan tek mekanlı kısımdır. Eyvanın sağından tek kanatlı ahşap bir kapı ile girilmektedir. Bu mekana ışığın girmesini sağlayan demir parmaklıklı pencere bulunmaktadır. Eyvanın sağında ve solunda karşılıklı olarak birer oda bulunmaktadır. Bu odalara yuvarlak kemerli kapıdan girilir. Bu mekanlar ahır-kiler olarak kullanılmaktadır. Eyvanın sağında bitişik olarak bulunan merdiven çatıya çıkışı sağlamaktadır. Merdivenin basamakları küfek taştan, altı ise çingi taştandır. Merdivende sağında eyvanın sağında bulunan odaya açılan kapı kapatılmıştır. Eyvanın solunda bulunan odanın ise ön cephesinde taş lentolu küçük kare bir pencere vardır. Yapının avluda bulunan müştemilatları ile birlikte çatısı düz toprak dam örtülü olup, çatıda testilerden yapılmış hava bacaları vardır. Evin bugünkü sahibi Selami TUNCA’dır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.02.08.1991-1078