­ KONUT (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

KONUT (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Adı KONUT (SİVİL MİMARİ)
Adres Dere Sok. No: 30 AVANOS/ NEVŞEHİR
Genel Tanım SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUT
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Avlu içersinde yer alan yapı iki katlı olup, kesme taştan yığma tekniğinde yapılmıştır. Önceden basık kemerli avlu giriş kapısı yıkılmış yerine düz lentolu olarak yapılmıştır. Simetrik cephe ortasında taş konsollar üzerinde ahşap kirişli orta bölümünde yarım daire çıkma yapan balkonun süslemeli demir korkuluğu bulunmaktadır. Balkon üzeri üçgen (ahşap) alınlıklı beşik çatı ile örtülüdür. Balkona açılan kapı ve yanındaki birer pencere Bursa kemeri biçimlidir. Divanhanenin her iki yanında yer alan birer oda cephesinde dikdörtgen formlu ikişer pencere bulunmaktadır. Pencere kenarlarında üzerine kemer oluşturacak şekilde dolaşan taş profil bulunmaktadır. Pencerelerin alt kısmında düz demir parmaklık bulunmaktadır.