­ KONUT (SİVİL MİMARİ) | Kültür Portalı

KONUT (SİVİL MİMARİ) - Nevşehir

Adı KONUT (SİVİL MİMARİ)
Adres Üvez Çıkmazı No: 14 AVANOS / NEVŞEHİR
Genel Tanım SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ KONUT
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı yapının üzeri kırma çatılı alaturka kiremit kaplıdır. Cephe üçe bölünmüş olup, giriş kapısı üzerinde yer alan orta bölüm demir parmaklıklı gömme balkon tarzında yapılmıştır. Zemin katta servis mekanlarının yer aldığı bölümlerde pencereler daha küçük boyutlu ve süslemesizdir. Girişin sağ yanındaki bölümün üst kat pencerelerinin üzerinde stilize bitki motifleri ve bunu çevreleyen üç dilimli taş profil yer almakta. Sol taraf cephesi daha farklı görüntü vermektedir. Pencereler daha büyük boyutlu olup, etrafı düz sövelidir. Üç kademeli taş konsol tarafından taşınan çıkma mevcuttur. Sağ tarafta iki kat arasında arası geometrik formlarla bezeli küçük nişlerden oluşan silme mevcuttur. Ahşap saçak altında düz profilli silme mevcuttur.