­ KISEYRİ CAMİSİ VE AYN KESUD ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Kıseyri Camisi ve Ayn Kesud Çeşmesi - Mardin

Adı Kıseyri Camisi ve Ayn Kesud Çeşmesi
Envanter No .
Adres Emineddin Mahallesi 178 Sokak No:9/2
Vakfiye
Genel Tanım Yapım tarihi H.967, M.1559/1560. Emineddin Mahallesinde Emineddin Hamamı ve Maristan'ın batısındadır. Bugün depo olarak kullanılmaktadır.Yapı bahçesi ve haziresi ile birlikte dikdörtgen bir plan göstermektedir. Güney kısmında iki pencere açıklığı olan dikdörtgen planlı ana mekan yer almaktadır. Burası boydan boya tek bir beşik tonozla örtülüdür. Batıdaki tek bir pencere kapatılmıştır.
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Dış cephe duvar derzleri kabaca betonlanmıştır. Dikdörtgen avlunun batısına bir eklenti yapılmıştır. Yine batıda minyatür bir minaresi bulunmaktadır. Avlunun kuzeydoğusunda da bir eklenti yapılmıştır. Yapının üst örtüsü düz dam şeklinde olup beton kaplanmıştır. Caminin batısında bahçe düzenlemesi yapılmıştır. Güney duvarı altında sonradan bir çeşme açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Batı kenarında kuzeye doğru uzanan kareye yakın bir ek mekan vardır. Güneyde basık kemerli bir kapısı ve demir şebekeli penceresi bulunan bir mekan daha vardır. Kuzeyde ikisinin arasında kalan kısım hazire olarak kullanılmıştır.Bahçede birde kesme taş mihrabın yer aldığı yapılar topluluğunun güneyindeki setten yararlanılarak tonozla kapalı ve kemer şeklinde dışa açılan nişli, yöre özelliklerinden olan selsebil tabanlı bir çeşme yapılmıştır. Kitabesi; yanları kaş kemer şeklinde biten dört bölüm içinde, dört satırdır. Yapının tarihi ve yaptıranı hakkında açıklayıcı değildir. Sonunda (Hicri 967) Miladi 1559/60 tarihi vardır. Caminin sokak cephesinde alt katta bulunan çeşme cami ile aynı zamanda yapılmıştır.