­ KAYA OYMA MEKANLAR VE DOLAYHAN | Kültür Portalı

KAYA OYMA MEKANLAR VE DOLAYHAN - Nevşehir

Adı KAYA OYMA MEKANLAR VE DOLAYHAN
Mah. Köy - Mevkii TİLKÖY-DOLAYHAN
Adres TİL KÖYÜ/ DERİNKUYU/ NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Kayaoyma mekanlar tüf kayaya oyularak yapılmıştır. Selçuklu zamanında yapılan kervansarayda avlulu tipe girmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bu mevkide Bizans döneminde yapılmış kaya oyma mekanlar ve Selçuklular döneminde yapılmış Dolayhan bulunmaktadır. Kaya oyma mekanlar tüf kayaya oyulmuş, çeşitli boy ve büyüklükte yerleşim yerleri, depolar ve bir adette özelliğini kaybetmiş kilise kalıntısı bulunmaktadır. Bu mekanların hemen önünde Selçuklular döneminde yapılmış avlulu tipe giren Kervansaray yeralmaktadır. Bugünkü kalıntılarından anlaşıldığı kadarı ile kapalı avlulu mekanın bir bölümü ayaktadır. Yöredeki diğer Kervansaray tiplerine benzediği için bu kervansarayında açık avlulu bölümünün bulunması gerekmektedir. Ancak bugünkü durumu ile açık avlulu bölümü yoktur.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.12.01.1996-406