­ HAMZA-İ KEBİR ZAVİYESİ | Kültür Portalı

Hamza-i Kebir Zaviyesi - Mardin

Adı Hamza-i Kebir Zaviyesi
Envanter No .
Adres Savurkapı Mahallesi Anayol Caddesi
Yapım Tarihi H.1438-39
Vakfiye
Genel Tanım Meydanbaşı yakınında yolun sağındadır. Bugün yalnızca türbe kısmı kalmıştır. Türbe kısmı da değiştirilerek mescit olarak kullanılmaktadır. Zaviye tek katlıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı restorasyon görmüştür. Minaresi 1995'te eklenmiştir. Bahçede betonarme eklentiler yapılmış olup avlu çevre duvarıyla çevrilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapı dört yana taşkın haçvari bir plan göstermektedir. Dışa taşkın derin sivri kemer kavsaralı düz lento taşlı kapısı anıtsal görünümlüdür. Düz lento taşının üzerinde kitabe yer alır. Kemerin alınlığında ise sekizgen bir bezeme görülür. Arada beş kollu yıldızlar ve eşkenar olmayan altıgenler bırakıp ortada sekiz kollu bir yıldız meydana getiren geometrik geçmeler şeklinde işlidir. Yapıda kullanılmış olan taşla aynı olan sekizgen panoda geçmelerin aralarındaki boşluklar farklı taşlarla doldurulmuştur. Bu mozaik tekniği ile içli panonun dolgularından eşkenar olmayan altıgenlerde firuze ve lacivert sır kalıntıları görülür. Mekan iç kısımda dışa uygun şekilde tromplu kubbeli kare bölümden açılan beşik tonozlu kollarla teşkilatlandırılmıştır. Köşelerde basit sütuncelerle yumuşatılmış olan mekanda tromplar mukarnaslarla doldurulmuştur. Düzgün bir taş işçiliği gösteren yapının içinde beton konstrüksiyon oynamalar yapılmıştır. Özellikle beşik tonozlu kollar arasındaki beton asma katlat içteki mekan etkisini tümüyle bozmuştur. Bütün cephelerde düzgün bir taş işçiliğine sahiptir.