­ HACI ŞEYH EFENDİ CAMİİ | Kültür Portalı

HACI ŞEYH EFENDİ CAMİİ - Nevşehir

Adı HACI ŞEYH EFENDİ CAMİİ
Adres Atabey Sokak/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 1168 (H) – 1748 (M)
Genel Tanım Kapucubaşı Mahallesi, Atabey Sokakta yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kapucubaşı Mahallesi, Atabey Sokakta yer alan camii bir avlu içerisine yerleştirilmiştir. Önceleri medrese olarak kullanılan ve bugün oldukça iyi durumda olan yapının güneyi ve batısından yol geçmekte, kuzeyi ve doğusu ise avluya bakmaktadır. Kuzey güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı yapının kuzeyine betonarme bir son cemaat yeri eklenmiştir. Son cemaat yerinin ekseninde yer alan basık kemerli bir kapı ile yapıya girilir. Basık kemerin hemen üzerinde dikdörtgen biçimli mermer panoda Osmanlıca kitabesi bulunan yapı 1748 yılına tarihlenir. Yapının özgün şekli muhtemelen kuzeyindeki kubbeli bölümdür. Kuzeydeki betonarme düz tavanlı bölüm ise tarihi tam olarak belli olmayan sonraki bir dönemde inşa edilmiştir. Kuzeydeki yaklaşık kare planlı bölümde, üç yönde üst seviyede birer penceresi, alt seviyede ise yalnızca doğuda iki pencere ve bir kapısı bulunur. Güney bölüme göre beden duvarı oldukça kalın tutulmuş olan kuzey bölüm pandantif geçişli kubbe ile örtülüdür. Bu bölüm kuzeyine ahşap kadınlar mahfili eklenmiştir. Yapının dört sütunlu baldaken tarzdaki minaresi yıkılmış olup, yeni minare sonradan eklenen son cemaat yerinin batı duvarına bitişik olarak inşa edilmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987 / 3578