­ ESKİ CAMİİ | Kültür Portalı

ESKİ CAMİİ - Nevşehir

Adı ESKİ CAMİİ
Adres NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Nevşehir’in Merkezinde, Cumhuriyet Baş Mahallesi, Göre yolu sokak üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nevşehir’in Merkezinde, Cumhuriyet Baş Mahallesi, Göre yolu sokak üzerinde yer alan, doğu, batı ve güneyden yol ile çevrelermiş, kuzeyden ise konutla bitiştirilmiş camii, bugün kullanılmamaktadır. Günümüzde İbrahim Paşa Kuran Kursu adı altında kaderine terkedilmiş yapı, dış görünümü ile oldukça sağlam olmasına rağmen içi harabe durumdadır. Yapının tarihine ait hiçbir veri olmamasına karşın plan şeması, minaresi ve kullanılan malzeme göz önünde bulundurulduğu ve yöredeki diğer örneklerle karşılaştırıldığında 19.y.y. sonlarına tarihlendirmek doğru olacaktır. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş yapı üstten bezemesiz silme şeritleriyle biçimlenen saçak hattı ile sonlandırılmıştır. Doğu bölüm kırma çatı, batı bölümü ise düz damlıdır. Camiye giriş doğu cephesi kuzeyinde bulunan dikdörtgen bir kapı ile sağlanır. İç mekan düzensiz bir plan şeması yansıtır. Yenilenmiş olan doğu bölüm iki sütun üzerine kuzey güney doğrultuda atılan kemerlerle düz tavanla örtülü, mihraba dikey iki sahına ayrılmıştır. Batı bölüm ise tamamen zıt olarak bir duvar payesi ve bir duvar parçasına doğu batı doğrultusunda atılan bir kemerle aynı doğrultuda uzanan ve doğu bölüme açılan iki sahna ayrılmıştır. Bu sahınlar dört takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonozla örtülüdür. Yapının dört sütunla biçimlenen baldaken tarzındaki minaresi güneybatı köşesine eklenmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K17.4.1987/3578