­ DOMUZTEPE –PINARÖZÜ ARKEOLOJİK SİT | Kültür Portalı

DOMUZTEPE –PINARÖZÜ ARKEOLOJİK SİT - Osmaniye

Adı DOMUZTEPE –PINARÖZÜ ARKEOLOJİK SİT
Adres Karatepe- Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin karşısı Düziçi
Vakfiye
Genel Tanım : İl merkezine 33 km mesafede Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin karşısında, Aslantaş baraj gölü içerisinde küçük bir ada üzerinde bulunmaktadır. Burada Demir Çağı Kalesine ait iki kapı aslanı, çifte boğalı bir heykel kaidesi, M.Ö 9 ve 8 yüzyıla ait kabartmalar bulunmuştur. Domuztepe’de İstanbul Üniversitesi ekiplerince yapılan kazı ve araştırmalar (1947-1983-2002) bu ören yerinin Karatepe –Aslantaş’tan çok daha uzun bir yerleşim tarihi olduğunu gösterdi.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Günümüzde baraj suyu altında kalan güney ve batı yamacında Neololikten başlayarak Tunç ve Demir Çağları boyunca bir dizi yerleşme ortaya çıkarılmıştır. Tepenin kendisi Demir Çağı döneminde yerleşme görmüş ve kale duvarları ile çevrilmiştir. Bunu Hellenistik ve Roma dönemine ait kalıntılar izliyordu. Son Roma dönemine ait bir tarım tesisi, villa rustica, tepenin doğusundaki terasta yer alıyordu. Buluntulardan anlaşıldığına göre bu tesis M.S. 4.ve 5 y.y’ın başı ile ikinci çeyreğinde terk edilmiş olmalıydı. Taraçanın doğu dibinden fışkıran kaynaklardan pişmiş toprak pöhrenklerle tarım tesisine su getirilmişti. Tepenin 1 km. güneydoğusunda 20x30m. boyutunda Son Roma –İlk Hıristiyanlık Çağına ait bir bazilika bulunmuştur