­ DOLAY HAN | Kültür Portalı

DOLAY HAN - Nevşehir

Adres TİL KÖYÜ/ DERİNKUYU / NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yapım Tarihi XIII. YY.İkinci Yarısı
Genel Tanım Düzgün kesme taştan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Til Köyünün güney doğusunda yer alan han, Nevşehir’in 30 km güney doğusundadır. Bugün harabe durumunda olan yapının olduğu kabul edilen avlu bölümü tamamı ile yıkılmıştır. Kapalı bölümde ise kısmen destekler ve örtü sistemi ayaktadır. Kuzey duvarı dışından beden duvarları tümden yıkılmış olan yapının acilen ciddi bir restorasyona ihtiyacı vardır. Mevcut destekleri büyük ölçüde toprak altında kalmış ve yapıda moloz taş örgü, düzgün kesme taş ise kaplama malzemesi olarak kullanılmıştır. Kapalı bölüme girişi sağlayan almaşık tekniğinin uygulandığı basık kemerli kapı halen ayaktadır. Kapının iki yanında taş üzerine kazıma yoluyla madalyonlar oluşturulmuştur. Kuzey güney doğrultusunda uzanan kapalı bölüm, dört sıra dörder paye üzerine doğu batı doğrultusunda atılan kemerlerle enlemesine 5 sahına ayrılmıştır. Sivri tonoz örtülü bu sahınlar eksende zıt yerde atılan kemerlerle biçimlenen boylamasına bir sahındaki kesintiye uğratılmıştır. Selçuklu kervansaraylarının aksine sivri tonoz örtülü bu sahın kubbesizdir. Bugün kullanılmayan kaderine terkedilmiş yapının acilen onarıma ihtiyacı vardır.