­ DOĞALA HAN | Kültür Portalı

DOĞALA HAN - Nevşehir

Adı DOĞALA HAN
Mah. Köy - Mevkii DOĞALA KÖYÜ
Adres DOĞALA KÖYÜ/ DERİNKUYU / NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Vakfiye
Genel Tanım Moloz taş örgü düzgün, kesme taş kaplama olarak inşaa edilmiş yapı kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğala Köyünün güney doğusunda yer alan han, Derinkuyu ile Doğala’yı bağlayan asfalt yolun hemen güneyinde köy mezarlığının içerisinde yer almaktadır. Bugün harabe durumda olan Doğala Hanının avlu bölümünde kaplamalar tamamen sökülmüş olmakla beraber, beden duvarları kısmen günümüze gelmiştir. Avlu ve kapalı bölümde mevcut olan destekler, bize yapının destek sistemi hakkında bilgi verir. Duvarlarının yer yer toprak altında kaldığı görülen yapının örtü sisteminde eldeki veriler doğrultusunda sivri tonoz kullanıldığını söyleyebiliriz. Moloz taş örgü ve düzgün kesme taş kaplama olarak inşaa edilmiş yapı, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kuzeydeki kapalı ve güneydeki avlu olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Portalı günümüze gelmeyen avlu bölümü, doğu-batı ve güneyde ard arda yerleştirilen payeler üzerine atılan sivri kemerlerle biçimlenen revak sistemiyle üç yönden “U” biçiminde kuşatılmıştır. Avlu bölümünde olduğu gibi kapısı günümüze ulaşmayan kapalı bölüm mevcut, verilerden anlaşıldığı üzere; dört sıra dörder paye ve duvar payeleri üzerine doğu batı doğrultusunda atılan kemerlerle enlemesine 5 sahına ayrılmış ve bu sahınlar, eksende ters yönde atılan kemerlerle biçimlenen boylamasına bir sahınla kesintiye uğratılmıştır. Bu plan şemasına sahip büyük boyutlu hanlar kapalı bölüm merkezinde bir kubbe karşımıza çıkar. Ancak yapımızın boyutları konumu ve mevcut plan şeması ile büyük benzerlik gösterdiği Dolay Han ile karşılaştırdığımızda kubbesiz olma olasılığı daha doğru bir çıkarım olacaktır. Harabe durumundaki yapının ivedilikle restore edilmesi yararlı olacaktır.