­ DAMAT İBRAHİM PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

DAMAT İBRAHİM PAŞA HAMAMI - Nevşehir

Yaptıran Damat İbrahim Paşa
Yapan Mimar Mehmet Ağa
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Damat İbrahim Paşa Külliyesinden ayrı olarak düşünülmüş olan hamam; külliyenin batısında Camii Cedid Caddesi ile Belediye Caddesi’ ni birleştiren yolun üzerinde, kervansarayın karşısında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Damat İbrahim Paşa Külliyesinden ayrı olarak düşünülmüş olan hamam; külliyenin batısında Camii Cedid Caddesi ile Belediye Caddesi’ ni birleştiren yolun üzerinde, kervansarayın karşısında yer almaktadır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç bölümden oluşan hamam, yöresel kesme taşla inşa edilmiştir. Yokuş üzerinde bulunan, hamamın basık kemerli giriş kapısı ılıklık ve sıcaklık kapıları ile aynı aks üzerindedir. Kapı üzerinde bulunan hamama ait kitabenin yanı sıra, giriş cephesinde yer alan pencere üzerindeki kitabe İbrahim Paşa’ nın ilk yaptırdığı hamama aittir. Hamamın soğukluk kısmı; iki yanında beşik tonoz örtülü giriş eyvanı ve bunların açıldığı, yaklaşık kare planlı, tromp geçişli mekandan oluşur. Ortasında sekizgen planlı bir havuzun bulunduğu birimin güneybatı ve güneydoğu duvarları boyunca taştan yapılmış bir sedir çevreler. Kubbeli hacmin içinde sonraki bir dönemde eklenen sekiz mermer sütunla taşınan ahşap bir galeri bulunmaktadır. Ilıklık bölümü, soğukluk kısmını planda “L”şeklinde kuzeybatı ve kuzeydoğu yönünden sarar. Soğukluğa girişte iki tuvalet ünitesi karşımıza çıkar. Aynı aksta yerleştirilen soğukluk ve sıcaklık giriş kapılarının önündeki kısmın örtüsü kubbedir. Yaklaşık kare planlı sıcaklık bölümü ise tromp geçişli kubbe ile örtülüdür. Mekanın ortasında sekizgen bir göbek taşı bulunur. Sıcaklık ve ılıklık bölümleri örtülerine açılan aydınlatma gözleri ile aydınlatılmaktadır. Sıcaklığın kuzeydoğusuna yerleştirilen dikdörtgen planlı külhan, planda ılıklık bölümünün kütleden yaptığı çıkıntıyı düzeltir. Külhanın kuzeydoğusuna yine dikdörtgen planlı odunluk yerleştirilmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 17.4.1987 /3578
Yayın Dizini İlknur Aktuğ, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Külliyesi Kültür Bakanlığı Yayınları İstanbul 1993