­ ÇUKUR CAMİİ( CAMİ-İ KEBİR) | Kültür Portalı

ÇUKUR CAMİİ( CAMİ-İ KEBİR) - Nevşehir

Adı ÇUKUR CAMİİ( CAMİ-İ KEBİR)
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Avanos ilçesi merkezinde, yol seviyesinden aşağıya doğru 14 basamaklı merdivenle inilerek ulaşılan camiye konumundan dolayı, halk arasında “Çukur” ya da “Yeraltı Camii” denilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Avanos ilçesi merkezinde, yol seviyesinden aşağıya doğru 14 basamaklı merdivenle inilerek ulaşılan camiye konumundan dolayı, halk arasında “Çukur” ya da “Yeraltı Camii” denilmiştir. H. 1302 tarihini veren yapı, yörenin kesme taşıyla inşa edilmiş olup, beton damlıdır. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapının güney cephesi yaklaşık eksenine yerleştirilen giriş birimine basık kemerli bir kapı ile girilmektedir. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı bu birimden harime beş basamakla inilmektedir. İç mekan güney duvarı ekseninde basık kemerli kapı, eksene simetrik yuvarlak biçimli iki mihrap nişi bulunur. Alt seviyede tüm beden duvarlarına ondokuz küçük niş yerleştirilmiştir. Harim, doğu-batı doğrultusunda, ondokuz takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonoz örtülüdür. Bir avlu içerisine yerleştirilmiş caminin avlusunda müştemilat yapıları bulunmaktadır
Tescil Kararı -