­ ÇEÇ TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

ÇEÇ TÜMÜLÜSÜ - Nevşehir

Adı ÇEÇ TÜMÜLÜSÜ
Adres GÖREME KASABASI/ NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Nevşehir İli, Merkez İlçesi, Göreme Belediyesi sınırları içinde Çeç tepe mevkiinde bulunan bir tümülüstür. Adıyaman Nemrut dağında bulunan Commagene Krallığına ait Nemrut Tümülüsü gibi yakın çevreden toplanan taşların üst üste yığılması ile oluşmuştur. Oldukça büyük bir tümülüstür. Platonun üzerinde oluşturulmuştur. Takribi çapı 50 m, yüksekliği 20 m olduğu tahmin edilmektedir.. Kapadokya’da bundan daha büyük bir tümülüs görülmemektedir. Doğu yönünde tepesine çıkan basamak izleri ve üstünde define arayanlar tarafından kazılan çukurlar ile batı yönünde muhtemelen antik dönemde kazılan büyük çukur izleri mevcuttur. Yapı ve görünüş itibari ile Nemrut Tümülüsüne benzemesine rağmen bölgede oldukça yoğun olan Roma Dönemi tümülüsü olduğu sanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 27.01.1995/174