­ ÇARŞI-SARNIÇ (MARDİN KALESİ) | Kültür Portalı

Çarşı-Sarnıç (Mardin Kalesi) - Mardin

Envanter No .
Harita No .
Adres Mardin Kalesi Kale Camisinin Kuzeydoğusunda
Genel Tanım Kale Camisinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ana kaya oyularak oluşturulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Sarnıç askeriye tarafından etrafı tel örgüyle çevrilerek koruma altına alınmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Ana kaya oyularak oluşturulmuş olan çarşı sivri kemerli bir girişe sahip olup kuzey-güney doğrultuludur. Ortada geniş merdivenler merdivenlerin sağında ve solunda çeşitli boy ve ebatlarda yuvarlak kesitli nişler bulunmaktadır. Merdivenlerin sonunda yuvarlak kesitli bir kemer açıklığı bulunmaktadır ve buranın kale girişi olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Güneydeki girişin sağında geometrik motifli sivri kemerli yine ana kayaya oyulmuş büyükçe bir niş yer almaktadır. Yapının tonoz kısmında kiremit kullanılmıştır. Çarşının kuzeydeki girişinin sağında küçük kare bir girişe sahip ana kaya oyularak oluşturulmuş bir mekan bulunmaktadır. Bu mekanın tavan kısmında aydınlık açıklığı bulunmaktadır. SARNIÇ: Caminin kuzeyinde çarşı girişinin başlangıcında ana kaya oyularak oluşturulmuştur. Ağız genişliği yaklaşık 1m. derinliği ise yaklaşık 3m. civarındadır.
Tescil Kararı .