­ ÇARŞI CAMİİ(MERKEZ HACI MUSTAFA AĞA CAMİİ) | Kültür Portalı

ÇARŞI CAMİİ(MERKEZ HACI MUSTAFA AĞA CAMİİ) - Nevşehir

Adı ÇARŞI CAMİİ(MERKEZ HACI MUSTAFA AĞA CAMİİ)
Adres ÜRGÜP/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 19.yy
Genel Tanım Ürgüp İlçesi, Yeni Cami Mahallesinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp İlçesi, Yeni Cami Mahallesinde yer alan ve kuzey, güney, batı olmak üzere üç yönden yol ile kuşatılan yapıya halk arasında Çarşı Camii denilmektedir. Doğusuna avlu ve şadırvanın eklendiği yapı düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Kuzeyindeki caddeye bakan, basık kemerli kapı ile girişin sağlandığı yapı, oldukça yüksek tutulmuş bir iç mekana sahiptir. İç mekanda; güney duvarda üst seviyede olmak üzere kuzey ve doğu duvarlarda oldukça büyük boyutlu mazgal biçiminde kemerli pencereler yer alır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı yapının mihrap bölümü dikdörtgen biçiminde dışa taşkındır. Doğu-batı doğrultusunda ikişer sütun üzerine aynı doğrultuda atılan kemerlerle boylamasına yöneliş gösteren ve iki takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonoz örtülü üç sahın oluşturulur. Caminin kuzey bölümünde; sonradan yerleştirilen iki küçük sütun üzerine betonarme kadınlar mahfili yerleştirilmiştir. Oldukça iyi korunmuş gibi görünse de beden duvarında yer yer çatlakların bulunduğu dikkati çeker. Dıştan kırma çatı ile örtülü yapının kuzeydoğu köşesindeki özgün minaresi dört sütunla biçimlendirilmiş baldaken tarzındadır. Yapının aynı köşesine sonraki bir dönemde yeni minaresi eklenmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987 / 3447