­ BOĞAZAĞZI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

BOĞAZAĞZI ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı BOĞAZAĞZI ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Tatlarin-Yığılıkaya Mevkii
Adres Tatlarin-Yığılıkaya Mevkii Acıgöl/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Boğazağzı caminin batısında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Boğazağzı caminin batısında yer alan ve bugün kullanılmayan çeşme moloz bir duvar içerisine yerleştirilmiştir. Düzgün olmayan kesme taşlarla inşa edilmiş çeşmenin yalağı ve musluk taşı granittir. Üstten kısmen taşları dökülmüş olan dikdörtgen planlı çeşme yuvarlak kemerli niş içerisine yerleştirilmiştir. Nişin alınlığında dikdörtgen biçimli mermer levha üzerinde bulunan üç satırlık Osmanlıca kitabe kısmen yıpranmış olup, ilk iki satırının bir bölümü okunamamaktadır. Çeşmenin bulunduğu moloz duvarda kuzeye doğru çeşme ile bağlantılı ard arda yerleştirilmiş yedi yalak bulunmaktadır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K. 10.9.1976/A-131