­ BEHRAM PAŞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Behram Paşa Camisi - Diyarbakır

Envanter No --
Harita No --
Adres Ziya Gökalp Mah. Behram Paşa ve Sülüklü Sok. Sur/DİYARBAKIR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Behram Paşa Vakfı
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen bir avlu içerisinde sekizgen şadırvanı, güneyde merkezi kubbeli, kare planlı harim mekanı ve kuzeyinde iki sıralı, yanlara da taşan beş kubbeli son cemaat yeri vardır. Ahşap tavanlı, avluya akıntılı, kurşun kaplı 2 revak, önde yekpare sekiz beyaz sütuna oturmaktadır.Yanlarını L planlı ayaklar desteklemektedir. Eksene gelen iki sütun, siyah-beyaz almaşık yığma teknikte yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Şadırvanın, tuvaletin ve ikinci revağın üst örtüsü yenilenmiştir. Yapının tuvaleti boyanmiştır. İç mekanında, boya ve kalemişi bezemeler mevcuttur.
Ayrıntılı Tanımı Mimar Sinan eseri olan yapının avlusuna kuzey, doğu ve batıdan açılan kapılarla giriş sağlanmaktadır. Avlunun kuzeybatı köşesinde cenaze yıkama yeri, kuzeydoğusunda ise tuvalet yapısı yer almaktadır. Avlunun ortasında sekizgen planlı sekiz sütun üzerine oturan şadırvanı bulunmaktadır. Şadırvanın üst örtüsü yenilenmiş, sütunları işlemeli olup iki renkli taş kullanılmıştır. Sütunların bitiş yerlerinde, Arap alfabesiyle yazılmış yazıtlar mevcuttur. Caminin asıl son cemaat yeri kubbelidir. Ortadaki kubbe daha yüksek tutulmuş ve içerden kaburgalıdır. Bunun önündeki eğimli çatıyla örtülü ikinci bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Bir sıra beyaz, bir sıra siyah taşlardan yapılmıştır. Son cemaat yerinde, iki küçük mihrabiye yer almaktadır. Özenle işlenmiş ve nişi mukarnaslarla bezenmiştir. Camiye; dilimli kemer kavsara içinde basık kemer açıklıklı büyük bir kapıdan girilmektedir. Kapının etrafını, mukarnaslı bir bordür çevrelemektedir. Kavsaranın içi, iri mukarnaslar ve sarkıtlarla süslenmiştir. Ayrıca kapının sağ ve sol tarafında da nişler bulunmaktadır. Tek kubbe ile örtülü olan caminin kubbesi, duvarlara değil her duvara duvar ayağı diyebileceğimiz, ikişer çıkıntı yapmış ayaklara oturmaktadır. Kubbeye geçiş, tromplarla sağlanmıştır. Trompların duvarlara binen ayakları, mukarnaslarla işlenmiştir. Duvar ayakları, birbirine kemerlerle bağlanmıştır. Yukarı kısımda da üç tarafı çeviren bir mahfil bulunmaktadır. Camide; ana mihrap dışında, dekoratif amaçlı (üç tane sağda, üç tane solda) olmak üzere altı tane mihrap bulunmaktadır. Caminin bütün duvarları, alttan belirli bir yüksekliğe kadar çinilerle süslemiştir. Güney kısmında; mermer kapılı, sivri külahlı, minberi mevcuttur. Minber kapısının üstü, mermerden bitkisel bezekli yapılmıştır. Kubbede, kalem işi bezemeler mevcuttur. Kubbenin merkezinde, kasnağında ve tromplarda ayet sırası mevcuttur.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082(18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2601    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma