­ AŞAĞI CAMİİ | Kültür Portalı

Aşağı Camii - Nevşehir

Adres Cumhuriyet Mahallesi Acıgöl/NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Acıgöl Müftülüğü
Yapım Tarihi 1200 (H)
Genel Tanım Büyük bir avlu içerisinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Aşağı Camii’ne halk arasında Yeşil Camii denilmektedir. Büyük bir avlu içerisinde yer alan yapı bugün mozaikle sıvanmış olmasına karşın moloz taşla inşa edilmiş, köşelerde ve sövelerde olmak üzere yer yer kesme taş kullanılmıştır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı yapının kuzeyine, 1951 yılındaki onarım sonrasında dikdörtgen planlı ve düz tavanlı son cemaat yeri, güneydoğu köşesine ise minare eklenmiş ve mihrabı mermerle kaplanmıştır. İç mekan iki sıra ikişer sütun üzerine kuzey-güney doğrultusunda atılan kemerlerle mihrap duvarına dikey üç sahına ayrılmıştır. Ortadaki daha geniş olmak üzere sahınların tümü, takviye kemeleri ile desteklenmiş sivri tonoz ile örtülmüştür. Kuzey cephe ekseninde yer alan kapı dikdörtgen biçimli olup, güney duvarda yer alan yeni mihrap ile aynı eksen üzerindedir. Sonradan sıvanan iç mekanda herhangi süsleme izi yoktur. Camii üstten taş bir silme şeridi ile biçimlenen saçak hattı ile sonlandırılmıştır. Çatı sonradan marsilya tipi kiremitle kaplanarak kırma çatı haline getirilmiştir.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 19.4.1988 / 161