­ AŞAĞI BEKTİK CAMİİ | Kültür Portalı

AŞAĞI BEKTİK CAMİİ - Nevşehir

Adı AŞAĞI BEKTİK CAMİİ
Adres NEVŞEHİR
Yapan Mimar Corruk ve SeyitUsta
Genel Tanım Aşağı Bektik mahallesi, Aksaray Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Aşağı Bektik mahallesi, Aksaray Caddesi üzerinde yer alan ve 1902 yılına tarihlendirilen camii Corruk ve Seyit ustalar tarafından yapılmıştır. Caminin kuzey bölümü, son cemaat yeri ve minaresi 1964 yılında yapıya eklenmiştir. Dıştan oldukça sağlam durumdaki yapının harim bölümünün duvarları nemden kabarmış durumdadır. Bektik camiinin kuzeyinde altı sütunla biçimlenen düz tavan örtülü son cemaat yeri bulunur. Buradan basık kemerli bir kapı ile giriş bölümüne geçiş sağlanır. Yaklaşık kare planlı bu bölüm iki sütun üzerine kuzey güney doğrultusunda atılan kemerle boylamasına üç sahına ayrılmıştır. Her sahının sivri tonoz örtülü olduğu bu bölümden basık kemerli kapı ile harim birimine girilir. Yaklaşık kare planlı bu birim iki sütun üzerine doğu batı doğrultusunda atılan kemerlerle, sivri tonoz örtülü mihraba paralel iki sahna ayrılmıştır. Mermer mihrap ve ahşap minbere sahip harimin kuzeyine ahşap kadınlar mahfili eklenmiştir. Yapının özgün olan kuzey bölümü yöresel ve büyük boyutlu düzgün kesme taşlarla, diğer bölümler ise pembe ve beyaz taşın birlikte kullanıldığı almaşık teknikle inşa edilmiştir. Yapının toprak damı sonraki bir zamanda kırma çatı ile örtülmüştür.