­ ALTINBOĞA MEDRESESİ (TUMBAĞA TÜRBESİ) | Kültür Portalı

Altınboğa Medresesi (Tumbağa Türbesi) - Mardin

Harita No .
Adres Medrese Mahallesi 247. Nuratlı Sokak No:13-15
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Yapım Tarihi 14. y.y. ortası
Vakfiye
Genel Tanım Yapım tarihi: 14.y.y. ortası. Mimari Çağ: Artuklu. Melik Mansur Ahmet Küçük'ün Veziri Altınboğa'nın yaptırdığı medrese Zinciriye Medresesi'nin (Sultan İsa) doğusundaki çıkmaz sokağın sonunda yer almaktadır. Medrese harap durumdadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı büyük oranda tahrip olmuştur. Müştemilatı yıkılıp günümüzde ev olarak kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Medrese kalıntısının çeşme olarak kullanılan derin bir eyvanı ve bazı izleri kalmıştır. Eyvan güneyden kuzeye doğru genişlemektedir. Yüksekte kalan başlangıç kısmından sonra solda birkaç basamakla çıkılan derin ve beşik tonozla örtülü bir oda görülür. Bu odanın önünde eyvan kemeri bir kademe yapar ve sonra iki basamakla inilen bölüme geçilir. Çeşmenin yer aldığı ve aslında selsebil şeklinde olduğu düşünülen bu bölümün sağında ve solunda derin sivri kemerli geniş nişler yer alır. Eyvan tonozu da daha dar ve aynı yönde bir beşik tonozla örtülüdür. Çeşmenin haznesi arkadadır. Bu çeşme eyvanının biraz güneyinde bir kapının kalıntısı bulunmaktadır. Geniş kapı sövesi mukarnasla yumuşatılmış dış taraftaki taşların üzerinde bitkisel kıvrımlı süslemeler bulunur. Günümüzde Altın Boğa Çeşmesi diye anılan bu yerin çeşme olmayacağı güneydeki kapı kalıntılarından da anlaşılmaktadır. Tonozlu eyvanın koridorunun batısındaki kemerin yarısının doldurulduğu görülmektedir. Türbenin üst örtüsünde aydınlatma deliği bulunmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe