­ ABDÜLKADİR GÖZÜ EVİ | Kültür Portalı

Abdülkadir Gözü Evi - Mardin

Adres Teker Mah. 54.Sok.No:1-3; 24 Sok.No:104-106; 53. Çatak Sok.No:2 69.Sok.No:5
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Genel Tanım Bodrum+zemin+2 katlıdır. Kesme taştan inşa edilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı briketle ikiye bölünmüştür. Oldukça büyük bir konuttur. Yapının batısında bazı bölümler yıkıntıya uğramıştır.
Ayrıntılı Tanımı 53.Sk no.2 Basık kemerli büyük bir kapıdan çapraz tonozlu bir galeriye girilir. Kapının sağında iki basamakla çıkılan merdiven içinde yaratılan mekanda tuvalet yer alır. Galerinin sağında avlu üst kata çıkan merdivenler merdivenin altında kuyu ve duvar boyunca boş alanlarda hayvan yemlikleri olarak kullanılan nişler yer almaktadır. Galerinin solunda bir kapı ile yaşam alanlarına geçilir. Kuzeydoğu köşedeki kapıdan bodrum kata inen merdivenler bulunmaktadır. Galeriden eyvana girilir ve girişin hemen solunda duvar içinde su haznesi çeşme ve yalağı bulunmaktadır. Eyvan ve devamındaki yaşam mekanlarının güneyinde doğu batı doğrultuda uzanan teras bulunmaktadır. Yaşam mekanları üç eyvan ve eyvanların sağ ve solundaki mekanlardan oluşan bir plana sahiptir.Yapının güney cephesi zemin artı iki katlıdır. Birinci kat: bir revak sisteminin arkasında uzanan mekanlardan ibarettir Güneydoğu köşesi sol ve gerisinde mekanlar sıralanmaktadır. Bu mekana ana girişteki galerinin sağ cephesindeki aşağı inen merdivenlerle ulaşıldığı gibi 54. Sokaktaki 1 nolu kapının doğrudan revağa açılması ile de ulaşılmaktadır. Revağın altında zemin kat ahır olarak düzenlenmiştir. 54. Sokak no 3'teki kapıdan girildiğinde bir giriş holü ve solunda tuvalet ahır üst kata çıkan merdivenler sağında güneydeki revağa ulaşan eyvandan giriş sonrasında birinci kata inen merdivenlere açılan bir kapı bulunmaktadır. Yapı tamamen simetrik bir plana sahiptir.