­ TEKELİOĞLU | Kültür Portalı

Tekelioğlu - Burdur

• Yöre: Burdur/Tefenni
  • Kaynak Kişi: Mustafa Kara
  • Derleyen: Hamit Çine
  • Çalanlar ve Seslendirenler: Süleyman Yakan Kayıt : Hüseyin Yaltırık – 20.02.2005-Burdur Haydülen…

Gümüşlü cezvem de gaynar ocakta Gine de kaldım da sarı sıcakta Haydülen… Fişeklik belimde martin gucakta Ya da Tekelioğlu diye namım var benim Ala bıçak üstünde şanım var benim öf Haydülen…

Alt yanım deniz de üst yanım balkan Kır altın boynunda yaldızlı galkan öf Haydülen… Yanıma gelmesi ölümden gorkan Ya da Tekelioğlu diye namım var benim Ala bıçak üstünde şanım var benim öf..

Bu türkünün Ege Bölgesi ve Teke yöresinde yaygın gurbet havalarından olup Avşar Beyleri kadar eskiye dayandığı düşünülür. Bu gurbet havasına ait olduğu düşünülen çeşitli hikaye varyantları bulunmaktadır.

Türkünün hikayesine göre; Teke Yöresi’nden kaçırılan güzel bir kızı kurtarmak için Teke Beyi ve adamları kaçıranları takibe alır. Aslında kız da kendisini kaçıran oğlanı çok sevmektedir. Takip Burdur Gölü’ne kadar sürer. İki sevgili ölümü göze alıp gölde kaybolurlar. Diğer hikaye ezginin sözlerine daha uygun gibidir: Yörenin güzel kızı kaçırılmıştır. Kıza karşı duygulu olan Teke Beyi de aramaya katılır ama kızın ölüsü bulunur. Bunun üzerine Teke Beyi kır atına binerek bizzat kendisi kaçıranı aramayı sürdürür ve sonunda bularak öldürür. Böylece Tekelioğlu’ nun şahsında, yiğitlik ve mertlik ifade eden bu ezgi yakılır.

Görüntülenme Sayısı : 1791    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Eylül 2021 Pazartesi