­ NEVŞEHİR SÜNNET GELENEĞİ | Kültür Portalı

Nevşehir Sünnet Geleneği - Nevşehir

Gelenekler-Görenekler

Toplumca erkekliğe atılan ilk adım olarak görülen sünnet etrafında oluşan gelenekler bakımından, dini ve milli hüviyette bir sentez oluşmuştur. Dini bakımdan normal sünnetin yanında “Peygamber Sünneti  diye bilinen ikinci bir kavramda vardır. Bu türden sünnet, sünnet derisi olmayanlar çocuklar için geçerlidir. Doğuştan sünnetli olduğuna inanılan çocuklar için kesme işlemi uygulanmaz. Sadece dua edilerek konu komşuya yemek veriler. Normal sünnet işlemi için, sünnetçi köçek, çalgı grubundan oluşan bir ekip getirilir. Bunun yanında davetlilerde sünnette iştirak ederler. Bir gün boyunca çalgı grubu ve köçek davetlileri eğlendiririler. Aynı zamanda o gün misafirlere de yemek verilir. Sünnet olacak çocuğun odası hazır edildikten sonra, sünnet ustası operasyınu tamamlar. Ondan sonra da hatim duası yapılar. Hocalar odayı terk ettikten sonra çocuk ziyaret edilir. Ziyaret esnasında bahşiş takmak adettendir.

Kaynak: http://www.nevsehir.gov.tr/default_B0.aspx?content=1077 kaynağından, 01.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1073    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba