­ SAYIŞMALAR - SAYMACA | Kültür Portalı

Sayışmalar - Saymaca - Burdur

Oyun

Oyuna davet ederken, ebe ve eş seçerken, oyunu başlatırken veya sonlandırırken bazı tekerlemeler söylenmektedir. Sayışmacalarda, tekerlemeyi söyleyen oyuncu her hecede parmakla bir oyuncuyu gösterir. Tekerlemenin son hecesinde parmak hangi oyuncuyu gösteriyorsa o oyuncu çıkarılır. Bu sayışmacalardan bazıları şöyledir:

• İnci binci Kim birinci Annen neci? Süpürgeci Baban neci? Çöpçü Farenin poposunu kim öptü.
  • Allahtan başlıyorum Kim çıkacak bilmiyorum Ona kadar sayıyorum 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 Kim patron Ron ron ron Trabzon Zon zon zon Zonguldak Kim çı-ka-cak
  • Karga fındık getirdi Fare yedi bitirdi Kedi fareyi yedi Miyav dedi kedi Hav dedi köpek Kediyi yedi köpek.
  • İlim ilim Soğan dilim Gandili gappak Fişşek tirilam tom * Bir iki Kurnaz tilki Fındık fıstık Kadifeden yastık Alçık balçık Sen çık
  • Dokari dokari Hadi gidelim yukari Yukari bize dar geldi Yaptıralım bir oda Oda değil hamam Yufkası tamam Ben bir kız aldım Babası imam.
  • Bircik, ikicik, üççük, dörtcük, Beşçik, altıcık, yedicik, Sekizcik, dokuzcuk, oncuk, Battalların kara kedisi kancık.
  • İncir mincir Kim bi-rin-ci-dir? * İngili mingili kokiki kokiki Yes mi no mi nomini Yes mi no mu? -Yes (Parmağın geldiği oyuncu) Kralın kafasını kes. -(Ya da ) No (Parmağın geldiği oyuncu) Enno piyano.

Kaynak: Göğüş, Ceren. (2010). "Burdur Çocuk Oyunları ve Oyuncakları" Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu,119-130.

Görüntülenme Sayısı : 9368    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Kasım 2020 Cuma