­ ÇANKIRI ÖLÜM GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Çankırı Ölüm Gelenekleri - Çankırı

Gelenekler-Görenekler

Ölen kişinin çenesi ve ayakları bağlanarak üstüne bıçak, makas vb. konur. Akrabalarına ve komşularına haber verilir. Ölüm gece olmuşsa sabaha kadar başında beklenir. Bu arada ölü evinde yas tutulup, ağıtlar yakılır. Cenaze yıkanırken minarelerden "Sala verilerek" ölüm olayı duyurulur. Yıkanma ve kefenlenme işleminden sonra tabuta konulan cenaze eller üstünde camii yanındaki musalla taşına götürülür. Tabutu eller üstünde taşımanın sevap olduğu inancından hareketle herkes cenazenin taşınmasında görev almaya çalışır. Ölümün yedinci, kırkıncı ve elli ikinci günlerinde Kuran okunur ve dualar edilir.

Kaynak: Çankırı İl Yıllığı (1999), Çankırı Valiliği Yayınları

Görüntülenme Sayısı : 2438    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2020 Cuma