­ OLTU TAŞI İŞLEMECİLİĞİ | Kültür Portalı

Oltu Taşı İşlemeciliği - Erzurum

El Sanatları

Siyah, sert, parlak, kavlı biçiminde kırıkları olan, parlatılabilir, tıraşlanabilir bir linyit türüdür. Orta Çağ'da tespihler, kutsal emanet sandıkları ve heykel yapımında kullanılmıştır. 19.'uncu yüzyılda ise mücevher yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Altın ve gümüş ile birlikte de kullanılabilen Oltu taşından ağızlık, tespih, kolye, broş, küpe, yüzük, bilezik gibi aksesuarlar üretilmektedir. Oltu taşı, fosilleşmiş reçinelerden meydana gelmiş olup, dünyada eşine ender rastlanan ve en iyi örnekleri Oltu'da bulunan bir cevherdir. Oltu ve Olur ilçelerine bağlı Dutlu, Güzelsu, Alatarla, Sülünkaya, Günlüce, Ormanağzı, Taşlıköy ve Çataksu köylerinden çıkarılmaktadır. Burada yer alan ve yöre halkı tarafından bilek gücüyle açılan 70-80 santim çapındaki galeriler, 150 metreye kadar inmektedir. Yer kabuğundan çıkarıldığında çok yumuşak, hava ile temas ettiğinde ise sert bir hal almaktadır. Bu özellikler onu işlenmesi kolay, kullandıkça parlayan bir ürün haline getirmiştir. Nebat ziftinin karbonlaşması sonucu oluşan Oltu taşı, çıra gibi is çıkararak yanar ve geride sigara külüne benzer bir artık bırakır. Siyah,koyu kahve, nadiren de yeşilimsi renklerde bulunur. Oltu taşından yapılan ürünlerin stres giderici özelliğinin olduğu bilinmektedir.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü - Gezi Rehberi

Görüntülenme Sayısı : 5653    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2020 Cuma