­ BARTIN MANİLERİ | Kültür Portalı

Bartın Manileri - Bartın

Mani - Bilmece
  • (Genç Kızın Sevdiği Erkeğe Söylediği Mani) Ne yan giyosuy ok gibi, Sanki burda yangunun yok gibi.
  • (Erkeğin Sevdiği Kıza Söylediği Maniler) Bahçelerde patlıcan, Dane dane doplaycan, Eğer anay vermezse, Vallahi de çalacam. Bağlarda üzüm, Sana son sözüm, Gelirsey gelirsin, Bu sana son sözüm. Gökte yıldız yüz altmış, Mevlam neler yaratmış, Anası topal mopal Gızını elmas yaratmış.
  • (Hıdırellez'de Söylenen Maniler) Tepecük, tepecük, Eski kafam küfecük küfecük, Veren veren olsun, Vermeyenin kel başlı gızı olsun. Merdivenden iniyor, Bize para veriyor, Yağ parası, un parası, Akşam oldu gandil parası. Elimden ne gelüy ne gelüy, Bıdı bıdak gelüy bıdı bıdak, Bıdı bıdaktan ney gelüy, Patlak mısır gelüy. Yalı'nıy gavakları, Esiyor yaprakları, Ben yarime doymadım, Doysun gara topraklar.
  • (Kaynanaların Gelin Beğenirken Söyledikleri Maniler) Gızım çok güzelsiy amma çok da incesiy, Sağıriy yok guyümü taşıyamazsıy.
  • (Askerlikle İlgili Maniler) Bartın' dan sevk olurken, Ağlıyordu gözlerim, Askerlik çok zor durur, Şaka değil sözlerim. Tarihte gözükmemiş böyle bir zaman, Dünyayı kapladı zifri bir duman, Üzülme ağabeyim bu vakit yaman, Daima dua et ya rab el aman. Hatırlarım sizi her dakika olsun, İstersen gözlerimin nuru solsun, Eğer ki ben ölüp gidersem, Bu resmim sizlere bir hatıra olsun.
  • (Ramazan Ayı İle İlgili Maniler) Aylar gelir yıllar geçer, Hep melekler rahmet saçar, Bu ayda şeytanlar gaçar, Elveda ey şehr-i Ramazan elveda.
Görüntülenme Sayısı : 5467    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Ekim 2020 Çarşamba