­ KUYU TAŞI | Kültür Portalı

Kuyu Taşı - Burdur

Oyun

Yalnız ülkemizde değil dünyanın çeşitli ülkelerinde de eski dönemlerden beri değişik şekillerde oynanan bir oyundur. Ülkemizde Altı Ev, Mangala, Meneli Taş, Göçmecik gibi adlarla bilinir. Burdur yöresinde de Kuyu Taşı ve Göçek (Tefenni-Sazak’ta 5’er taşla) adlarıyla bilinir. İki oyuncu karşılıklı oturarak önlerine altışar (6+6 = 12) kuyu açarlar. Her kuyunun içerisine dörder tane taş konur. Kuyulardan biri lider kuyu seçilir. İstenilen bir kuyudaki bütün taşlar alınıp diğer kuyulara (karşı oyuncunun kuyuları dahil) sırayla pay edilir. Lider kuyudaki taşlar diğer seferler alınmaz. Oyuncunun elindeki taşlar bitip herhangi bir kuyun karşısı boş kalırsa hak diğer oyuncuya geçer. Oyuncunun amacı karşı tarafın taşlarını kendi kuyusunda toplamaktır.

Kaynak: Göğüş, Ceren. (2010) "Burdur Çocuk Oyunları ve Oyuncakları" Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu,119-130.

Görüntülenme Sayısı : 2502    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi