­ KIRKLAR MESCİDİ VE TÜRBESİ, KIRKLAR | Kültür Portalı

Kırklar Mescidi ve Türbesi, Kırklar - Erzurum

Efsaneler

Kitabesi olmadığından burada metfun olan yiğitler hakkında fazlaca bilgiye sahip değiliz. Bilge Seyidoğlu’nun ‘Erzurum Efsaneleri’ adlı kitabındaki bilgiye göre;

“…Aslında Kırklar Türbesi veya Kale Mescidi olarak bilinen tarihi yapı halk arasında Kırkbirler Türbesi olarakta  efsaneleştirilmiştir. Türbenin mimarisi ve yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgimiz yoktur. Erzurum Kalesi’nin iç kısmında ve Tepsi Minare - Saat Kulesi’nin doğu kısmında alt tarafında yer alır…’’

Efsaneye göre; Hz. Peygamberin manevi yardımlarıyla Hz. Abiza ismindeki ulvi ve eren kişi ile birlikte kalenin fethi için yardıma gelen kırk erenden bahsolunmakta ve buradaki mezarlığın kutsiyetine işaret edilmektedir. Kaleden içeri giren kırk eren, düşmana karşı  Erzurum’u fethe geldiklerini söylerler ve düşmanla çarpışarak burada şehit düşerler.

Ayrıca İ.Hakkı Konyalı’ya göre; "…Bu kırk yiğidin Horasan Erenleri’nden veya Harezm’li kahramanlardan oldukları da rivayetler arasındadır…’’

Derleme: Cemal Almaz, Şahin Torun / Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kaynak: