­ HALICILIK | Kültür Portalı

Halıcılık - Erzurum

El Sanatları

Eski adı ‘’Kalı-Kala’’/’’Halı Şehri’’ olan Erzurum’un, halı sanatında zengin örnekler vermesi kaçınılmazdır. Pazırık Halısı’ndan beri süregelen Asya Türk halı geleneğinin desen, malzeme, teknik, renk ve kompozisyon anlayışının devam ettirildiği tarihi Erzurum halıcılığı, son yıllarda Halk Eğitim Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Halı Atölyesi’nde yaşatılmaya çalışılmakta, kök boyalar kullanılarak renk açısından son derece canlı halı örnekleri üretilmektedir. Bu halılarda Türk düğümü (Gördes) kullanılmaktadır. Genellikle geometrik kompozisyonda dokunan halılarda, çengel, Türkmen gülü, yıldız, ejder, oğ damgası, küpe motifleri yaygın olarak tercih edilmektedir. Malzemesi tamamıyla yün olan halılarda, lacivert, kırmızı, kahverengi, krem ve mavi renkler kullanılmaktadır.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1173    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2021 Pazartesi