­ OSMANİYE GELİN KIYAFETİ | Kültür Portalı

Osmaniye Gelin Kıyafeti - Osmaniye

• Kumaş Üstü Süsleme ve İşlemeleri: Ön roba nevrül ve farbalarla süslenmiştir. Beline gümüş kemer.

İçe Giyilenler:

• İç Çamaşırları: Sade ve süs yapılmadan ipekten yapılır.

Başa Giyilenler:

• Baş Yazmaları: İpekli beyaz örtü, beyaz tülbent, renkli krepler. Bu örtülerin çevresi çeşitli oya işleriyle süslenir. Oyalar boncuklu veya renkli iplerle olur. Bunlara iğne, mil ve mekik işi denir. Renkli krepler, fes üzerine dizilmiş tüylerin çevresine sarılır. Bu tüylere eğrice denir.
  • Tepelik: Sade fes olarak kullanılır.
  • Baş Takıları: Fesin alın kısmına gelen yere iki veya üç sıra şeklinde zenginliğe göre “Gazi”altını dizilir. Yan taraflara kulakla göz arasına gelecek şekilde ayaklı denilen altın dizilir. Yüze kırmızı ipek örtü örtüldükten sonra üzerine alın kısmına gelecek şekilde kapaklı ayna takılır.
  • Boyun Takıları: Boğaza takılacak uzunlukta kordon veya kırmızı kurdelenin ortasına eşli altını, her iki tarafına da beşer altışar adet “Reşat” altını dizilerek dikilir. Gümüş gerdanlıklar takılır.
  • Kol Takıları: Gümüş veya altın bilezik.
  • Yüz Süslemeleri: Yanaklara allık sürülür. Yüzün tamamına pudra sürülür. Göze sürme çekilir. Düğünden birkaç gün önce saça kına yakılır.

Ayağa Giyilenler:

• Çorap: Beyaz çorap.
  • Kırmızı Yemeni: Kırmızı gön deriden, tabanı da deriden ve düz olarak yapılır. Burun kısmı geriye kıvrık olur. Burun sivri olur.

Kaynak: Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 1323    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2021 Cuma