­ GELİN GELDİ GÖLÜ - GELİN GELDİ EFSANESİ | Kültür Portalı

Gelin Geldi Gölü - Gelin Geldi Efsanesi - Erzurum

Efsaneler

Bilge Seyidoğlu’nun bu konudaki hemen hemen tek kaynak sayılacak  ‘Erzurum Efsaneleri’ kitabına göre;  Gelin geldi Gölü ve Efsanesi şöyledir;

‘’… Bugün Ilıca İstasyonu’nun bulunduğu yer vaktiyle gölmüş. Zamanla kaybolan bu gölün yerine istasyon kurulmuş. Bu gölün adı ile ilgili şu efsane anlatılır: Çevredeki köylerden birinde güzel bir kız vardır. Bu kıza komşu köylerden bir delikanlı âşık olur. Kızın da gönlü delikanlıdadır. Durumlarını ailelerine açarlar. Bu iki gencin evlendirilmesine karar verilir. Fakat araya delikanlının askerliği giriverir. Kız ile delikanlı murat alıp veremeden ayrı düşerler. Kız baba evinde, oğlan asker ocağında kavuşacakları günü beklemeye başlarlar.

Bir gün köye delikanlının şehit olduğuna dair bir haber gelir. Gelinlik giymeyi bekleyen genç kız bu haber karşısında sarsılır. Ama elden ne gelir ki, artık sevgilisi ölmüştür. Ağlamanın sızlamanın bir faydası yoktur.

Kızın yeni talipleri olur, babası bunlardan birine kızını verir. Düğün kurulur. Davullar vurulup zurnalar üflenmeye başlanır. Gelin alayı vakti gelince gelinin atını çeker ve yola çıkarlar. Alay yolda bir gölün kıyısına gelince bir müddet dinlenmeye karar verilir. Atından inip gölün berrak sularına bakan genç kızın aklı hep eski sevgilisindedir. Onu düşünmektedir.

Gölün pırıl pırıl sularına bakarken onu sanki suyun içindeymiş gibi görüverir. Hemen doğrulur suya doğru koşmaya başlar. Suların sakin güzelliğini boza boza ilerler ve alaydakilerin şaşkın bakışları arasında gözden kaybolur. Kafiledekiler her an gelinin çıkacağını ümitle beklemeye başlarlar gölde görülen herhangi bir değişiklik gelinin geldiğine yorulur ve bekleşenler:

‘’Gelin geldi, gelin geldi’’ diye haykırmaya başlarlar. O gölün adı da kayboluncaya kadar ‘’ Gelin Geldi’’ olarak söylenir…’’

Derleme: Cemal Almaz, Şahin Torun / Erzurun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kaynak:

• Bilge Seyidoğlu;  Erzurum Efsaneleri : Dergah Yay. Erzurum Kitaplığı 1997 – 2018
  • Bilge Seyidoğlu;  Erzurum Efsaneleri : (Dergah Yay. Erzurum Kitaplığı 2018 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yayını)
  • İ.Hakkı Konyalı: Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi