­ GAZ AMAT DERLER ADIMA | Kültür Portalı

Gaz Amat Derler Adıma - Burdur

• Kaynak Kişi: (Paskaloğlu) Mehmet Turgut
  • Derleyen: Hamit Çine
  • Çalan ve Seslendirenler: Ahmet Turgut
  • Kayıt: Hüseyin Yaltırık – 1990

Burdur Gazamet derler adıma Çok düşen oldu ardıma Beş yüz kater fişeklik kuşandım Nazife’nin derdine

Bağlantı: Aman gazamat olmasaydın sen Gazamet daşda oturur Candırmalar onu bitirir Kemerin gelinleri Gazamede gatmer götürür Aslı Kemer’li “Kaz Ahmet”tir.

Kaz Ahmet, Burdur yöresinde 1918 yılının en tanınmış eşkıyası olup kendisine katılanlarla bir çete oluşturmuştur. Pek çok kişiyi öldürdüğü söylenir. Kemer karakol kumandanı Girit’li Ali Ağa’nın yanında duran ve dostu olarak yaşayan kadın, köyde bir fakirin düğününü yapmak ister. Gaz Amat, düğünü ben yapacağım diye engel olur. Bunun üzerine kadın asker kaçağı olan Gaz Amat’ı ihbar eder. Bu nedenle kumandan tutuklamak isteyince Gaz Amat dağa çıkar ve eşkıya olur. Daha sonraları yakalanıp Burdur hapishanesine kapatılır ve türküsü yakılır. Milli mücadelede Demirci Mehmet Efe Ankara’nın da izniyle müebbet hapisleri ve idamlıkları cepheye sürer. Bu nedenle Demirci Mehmet Efe Burdur’a gelir ve Gaz Amat ile karşılaşır. Gaz Amat bu karşılaşmada, Demirci Efe’ye “sen Demirci Efe isen ben de Gaz Amat’ım” diyerek ayağa kalkmaz ve saygıda kusur eder. Bunun üzerine Demirci dönüp gider. Daha sonra başa bela olacak düşüncesiyle Gaz Amat, Isparta hapishanesine nakil bahanesiyle Kışla Köyü’nün yakınlarına, şimdiki adı Gaz Amat Deresi olan derede öldürülür.

Görüntülenme Sayısı : 1544    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2021 Çarşamba