­ KÜTÜK ATMA | Kültür Portalı

Kütük Atma - Burdur

Gelenekler-Görenekler

Burdur’un Merkez, Tefenni, Karamanlı, Yeşilova ilçe ve köylerinde rastlanan, günümüzde birkaç örneği görülebilen bir gelenektir. Ailenin ilk erkek çocuğuna yapılan bir gelenektir.

İlk erkek çocuğuna genellikle kırkı içinde atılmaktadır. Kütük atılacak eve önceden kütük atılacağı haber verilmektedir. Ailenin kabul etmesi durumunda atılır. Zira kütük atanlara koyun kesilip yemek pişirilmekte, dağıtılmak üzere çerez hazırlanır. Kütük atmaya gelenler erkeklerdir. Kütük dama çıkarılmadan önce hazırlanır. Kütük atacaklar aralarında topladıkları parayı mendile çıkılayıp kütüğe bağlarlar (Hasanpaşa). Karamanlı’da altın, Niyazlar’da al bez bağlanır. Daha sonra kütük dama çıkarılır. İki kişi tarafından özellikle kiremitlere vurulup kırılarak aşağı oğlanın babasına seslenilir. Oğlunun adı ne? Üç kere seslenip çocuğun adı öğrenildikten sonra kütük kaldırılıp indirilerek şu tekerleme söylenir:

Oğlunun ömrü uzun olsun

Düğünü güzün olsun

Keklik gibi dilli olsun

Ardıç gibi kollu olsun

Ovada çifti sürülsün

Dağda koyunu güdülsün (Başpınar)

Oğlunun yaşı uzun olsun,

Çıralı kütük senin olsun,

Al erkeç bizim olsun (Niyazlar) denilir.

Daha sonra kütük damdan aşağı atılır. Kütük atanlara yemek verilip çerez dağıtılır. Karamanlı’da kütüğe bağlanan yağlığa çerez konup verilir. Aşağı atılan kütük oğlanın evlilik günü maşalada yanmak üzere saklanır.

Modern hayatın bütün imkânlarından yararlanılmasına rağmen, Burdur ilinin bazı ilçe ve köylerinden derlenen doğumla ilgili geleneklerden bazılarının günümüzde de geçerliliğini korumakta olduğu görülmektedir. Doğum ve çevresinde oluşan gelenek ve görenekler çocuğun yeni yaşamına uyumunu sağlamaya yöneliktir. Ailelerin ve toplumun gelenek ve görenekleriyle yoğrularak yaşama merhaba diyen çocuk, erginlik dönemine eriştikten sonra da evlilik yaşamına merhaba diyecektir.

Kaynak:

Cingöz Santur, Meltem (2010). “Burdur’un Bazı Yörelerinde Doğum Gelenekleri”. Geçmişten Geleceğe Burdur Halk Kültürü ve Turizm Sempozyumu. Ankara: MRK Baskı. s. 343/344.

Görüntülenme Sayısı : 820    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2022 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2022 Çarşamba