­ BURDUR ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Burdur Arkeoloji Müzesi - Burdur

Burdur Arkeoloji Müzesi, 60 binden fazla kültür varlığı ile Türkiye’nin en zengin müzelerindendir. Hacılar, Kuruçay ve Höyücek höyükleri ile Boubon, Kibyra ve Sagalassos Antik Kenti kazılarından çıkarılan eserlere ev sahipliği yapan müzede, müsadere veya satın alma yoluyla edinilmiş kültür varlıkları da bulunmaktadır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums
1956 yılında kurulan müze, 2001 yılında yeniden düzenlenmiştir. Müze binası, eskiden bahçede bulunan medreseden geriye kalmış olan Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi’nin mimarisinden esinlenerek yapılmıştır.

Burdur Arkeoloji Müzesi, 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır. Müzede, Neolitik Çağ'dan günümüze kadar uzanan geniş bir zaman aralığına tarihlenen, eşsiz eserler yer almaktadır.

Müzenin giriş katı, üç bölüm olarak düzenlenmiştir. Birinci bölümde Sagalassos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular yer almaktadır. Roma imparatorlarından Hadriani ve Marcus Auralius’a ait dev heykeller burada sergilenmektedir. İkinci bölümde Kibyra Antik Kenti kazılarına ait av sahnesi frizleri yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Kremna Antik Kenti kazısında çıkarılan dokuz adet birinci sınıf mermer heykel bulunmaktadır.

Fotoğraf: Burdur Müze Müdürlüğü

Müzenin üst katında ise Neolitik ile Erken Kalkolitik çağlara ait buluntular ve Eski Tunç Çağı eserleri yer almaktadır.

Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergilen önemli eserler

Dans Eden Kızlar Frizi

Sagalassos Antik Kenti’nde, kuzeybatı heroonun (anıtsal mezar) orta kısmında, neredeyse bire bir ölçekte yontulmuş “dans eden kızlar frizi” bulunmuştur. Heroonun etrafını çevreleyen bu frizde, kızlardan birisi zither (kanuna benzeyen bir çalgı) çalarken on üç adet dans eden kız, bir halay oluşturmaktadır.

Bugün Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen bu friz, MÖ 10 ila MS 10 yıllarına tarihlendirilir.

Güneş Saati

Sagalassos’ta heroon önünde yapılan kazılarda bulunan güneş saati, MS 2. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Güneş saati, aslan ayağı formunda bir kaide üzerinde, 60 derecelik açıda bir halka şeklindedir.

Saat halkasının kenarında, bu saati yaptıran kişinin adı yazmaktadır. Saatin içinde bulunan sabit gösterge çubuğu ise noksandır.

Satyr ve Apollo Heykelleri

Sagalassos Hadrian Çeşmesi’nin üst katında, sağ nişte yer aldığı tahmin edilen mermer Satyr heykeli ve çeşmenin alt katındaki merkez nişteki Apollo Klarios kült heykelinin benzeri olan dört buçuk ton ağırlığındaki heykel, müzede sergilenmektedir.

Dionysos ve Satyr Heykel Grubu olarak adlandırılan ve Sagalassos Antoninler Çeşmesi’nde yapılan kazılar sonrası ortaya çıkarılan heykel grupları, anıtın iki yanındaki büyük edikulalarda yer almaktadır ve çeşmenin en özgün heykelleridir. Bu heykeller MS 2. yüzyıla tarihlendirilir.

Antoninler Çeşmesi Heykelleri

İki adet Dionysos ve Satyr heykel grubu dışında, anıtın ortasındaki nişlerde Nemesis, Asklepios ve ona çok benzeyen başka bir heykel ile Koronis, Apollo ve Hygieia heykelleri yer alır.

Bugün bu heykeller de Burdur Arkeoloji Müzesi’nin alt kat bölümünde sergilenmektedir.

Ostothekler

Sagalassos ölü gömme kültü hakkında bilgi veren bu ostothekler, Erken İmparatorluk Dönemi’ne tarihlendirilir.

Lahit Kapağı

Karacaören’de bulunan lahit kapağı, MS 2 ila 3. yüzyıllara tarihlendirilir. Klinede, mezar sahiplerini sembolize eden karı koca, uzanır şekilde betimlenmiştir.

Hacılar Kapları

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri Hacılar’dadır. Burdur’un 25 kilometre batısında yer alır ve bugüne dek bilinen yerleşimlerin en ünlü ve en zenginlerindendir.

MÖ 6500’lerden başlayarak bu bölgede yerleşim tespit edilmiştir. Bölgede yaşayan insanların kendi seramik kap kacaklarını ürettiği ve kerpiç mimarilerini geliştirdiği bulunmuştur. Hacılar seramiklerinde genel olarak, zigzaglar, geometrik şekiller, boyalı üçgenler, dalgalı çizgiler, benekler ve hayvan figürleri vardır.

Hacılar seramiği, yalnızca Anadolu’nun değil, döneminin de en önemli ve en özgün sanat eserleri arasında sayılır.

Kaynak: Burdur Müze Müdürlüğü, Kültür Envanteri, Ankara 2007

Burdur Merkez Konak Mahallesinde bulunmaktadır.
Özgür Mh. Halk Pazarı Cd. No:3 BURDUR
+90 (248)-233-10-42
+90 (248)-233-87-63
burdurmuzesi@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 40103    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2024 Salı