­ BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ (BODRUM KALESİ) | Kültür Portalı

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi (Bodrum Kalesi) - Muğla

Bodrum Kalesi iki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuştur. Antik Çağ'da önce ada olan bu alan sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

1406-1523 yılları arasında inşa edilen St. Jean Şövalyeleri'nin kalesi, kare planlı, 180 x 185 metre ölçülerindedir. İç kale içerisinde Avrupa’nın değişik uluslarının şövalyelerinin yaptırdığı kuleler bulunmaktadır. En yüksek kule deniz seviyesinden 47,50 metre yükseklikte olan Fransız Kulesi'dir. Diğer kuleler İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, İspanyol Kulesi (Yılanlı Kule) ve İngiliz Kulesi'dir.

Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri çift beden duvarları olarak takviye edilmiştir. İç kaleye 7 kapı geçilerek ulaşılır. Kapılar üzerinde armalar bulunmaktadır. Armalar üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri bulunmaktadır. İç kalede Şapelin altındaki dahil olmak üzere 14 sarnıç vardır. Kale koruganı, çiftli duvarlar arası su hendeği, asma köprü, kontrol kulesi, II. Mahmut tuğrası kalenin göze çarpan yerlerindendir. Bodrum Kalesi, 19'uncu yüzyıl sonunda kalenin hapishane olarak kullanıldığı dönemde bir hamam yapısı ile Osmanlı niteliği kazanmıştır. Kale bugün Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Müze koleksiyonlarında bulunan eserler; Hamam Sergilemesi, Şapel / Kale Camii,  Amphora/Sualtı Arkeolojisi Tarihi / Serçelimanı Cam Batığı Sergileri (Ek Ücretli), Yassıada Batıkları Sergisi, Çapraz Tonoz Karia Tarihi, Müsgebi Nekropolü Salonu, Erken Tunç Çağı Nekropolleri Salonu, Halikarnassos Doğu Nekropolü Salonu, Karialı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi Rodos Şövalyeleri Salonu, Geç Tunç Çağı Batıkları (Şeytanderesi, Gelidonya ve Uluburun Batıkları) Salonu ve Bozukkale Arkaik Batık Salonunda sergilenmektedir.

Ayrıca, 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık mekanlarda da eser sergilenmektedir. Müze 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi Yarışması'nda "Özel Övgü" ödülünü almıştır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen önemli eserler

Kirpi Formlu Aryballos (parfüm ya da yağ kabı)

Arkaik Dönem’e ait Kirpi Formlu Aryballos (parfüm- yağ kabı)- Bodrum Müskebi  Nekropolü’nde bulunmuştır.

Fotoğraf: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Altın Taç

MÖ IV. yüzyıldan altın taç. Halikarnassos Doğu Nekropolü Karyalı Prenses Mezar buluntusudur.

Altın Bilezik

MÖ IV. yüzyıldan altın bilezikler. Halikarnassos Doğu Nekropolü Karyalı Prenses Mezar buluntusudur.

Oinokhoe / Oinochoe (testi)

MÖ IV. yüzyıldan Oinokhoe. Halikarnassos Doğu Nekropolü Karyalı Prenses Mezar buluntusudur.

Nefertiti’nin  Altın Skarabe Mühürü

MÖ XIV. yüzyıldan olduğu tahmin edilen Nefertiti’nin altın skarabe mühürü Kaş- Uluburun Batığı’nda bulunmuştur.

Altın Kadeh

MÖ XIV. yüzyıldan olduğu tahmin edilen altın kadeh Kaş- Uluburun Batığı’nda bulunmuştur.

Bronz Mermer Gözler

MÖ V.- IV. yüzyıl Pedesa Kutsal alanında bulunmuştur.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Çarşı Mh., 48400 Bodrum/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 173836    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Haziran 2023 Çarşamba