­ ŞEYH ADİL ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Şeyh Adil Çeşmesi - Kahramanmaraş

Maraş Mutasarrıfı İsmail Kemal Bey tarafından 1914-1916 yılları arasında yaptırılmıştır. Yakınında bulunan Şeyh Adil Mezarlığı’ndan dolayı Şeyh Adil Çeşmesi olarak bilinir. Orijinal özelliklerini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Çeşmenin inşasında sarımtırak renkte ince yonu taş malzeme kullanılmıştır. Dıştan 3.10 x 3.350 x 6.45 boyutlarında olan yapı üç cepheli meydan çeşmesi olarak yapılmıştır. Ana cephesi olan güney yüzüne 0.80 metre derinliğinde 2 metre genişliğinde yuvarlak kemerli iki niş yerleştirilmiştir. Çeşmedeki bütün nişler birer musluklu yapılmıştır.  Çeşme genel çizgileriyle sade olmakla beraber, kemer formu ve sütunlarıyla barok sanatının özelliklerini yansıtmaktadır. İnşa kitabesinde satırların baş kısmına “ay-yıldız”  motifi işlenmiştir.

Kaynak: ÖZKARCI, Prof. Dr. Mehmet. (2007), Türk Kültür Varlıkları Envanteri Kahramanmaraş 46,  1. Cilt, sayfa: 506-507.

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Çeşme
Şehir içi dolmuş, halk otobüsü ve taksilerle şehrin her yanından rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.
Şeyh Adil Meydanı, Dulkadiroğlu-Kahramanmaraş

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9663    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Ekim 2021 Çarşamba