­ ULU CAMİ | Kültür Portalı

Ulu Cami - Erzurum

Adı Ulu Cami
Mah. Köy - Mevkii Camii Kebir Mahallesi
Adres Camii Kebir Mahallesi Yakutiye / ERZURUM
Yaptıran Nasreddi Muhammed
Vakfiye
Genel Tanım Yapı 52.50x 41.00 m. boyutlarıyla dikdörtgen bir plan arz eden Selçuklu Ulu Camilerinden tipik bir örnek teşkil eder.
Yapılan Onarımlar Değişik ve çeşitli zamanlarda yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bugünkü haliyle yapı 52.50x 41.00 m. boyutlarıyla dikdörtgen bir plan arz eden Selçuklu Ulu Camilerinden tipik bir örnek teşkil eder. Yapıyı kıble yönünde yedi nef oluşturur. Ortadaki nef geniştir. Mihrap önünde kırlangıç bir kubbeye, orta kesimde iki ayna tonoza sahiptir. Bu tonozlardan birisi mukarnaslıdır. Camiinin aydınlatması tonoz ve kubbe fenerlerinden başka kuzey-doğu da altışar, güneyde sekiz, batıdaki beş pencere ile sağlanmıştır. Yapı bir çok onarım gördüğü için süsleme elemanları yok olmuştur. Bugün mihrap kenarındaki geometrik bezeme ile cephe kapılarının mukarnas ve silmeleri dikkat çeker. Kaynakların bildirdiğine göre, yapı bir çok kez onarım görmüş, 1641 yılında Nasuhpaşa, 1862 yılında Ali Efendi, 1858- 1860 yılında üçüncü onarım, 1953 yılından sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü toprak olan eski çatının çökmesinden sonra 1964 yılında çinko olarak değiştirmiştir. Halen ibadete açıktır.
Tescil Kararı A- 188 13/11/1976

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2303    Eklenme Tarihi : 07 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba