­ OLTU RUS KİLİSESİ | Kültür Portalı

Oltu Rus Kilisesi - Erzurum

Oltu Rus Kilisesi, şehrin doğusunda Oltu ilçe merkezinde yer almaktadır. Üzerinde kitabesi bulunmayan yapının, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında, Ruslar tarafından 1885-1890 yılları arasında inşa edildiği bilinmektedir. Oltu Rus Kilisesi  32x15 metre boyutlarındaki dikdörtgen ayaklar tarafından desteklenen, kiborion tarzındaki kubbenin iki yanında yer alan dikdörtgen mekânlardan oluşmaktadır. Kuzey ve güneydeki uzun cepheler kısa tutulmuştur. Batı cephesinin ortasında süslü, yuvarlak kemerli, hafif dışa taşırılmış giriş kapıları vardır. Bu girişlerle doğudaki apsis üzeri yükseltilerek, haç planı üst örtüde daha belirgin hale getirilmiştir.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi

Erzurum Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Şehir merkezine uzaklığı 118 kilometre olup, Merkez Şükrü Paşa Mahallesi Batı Semt Garajı'ndan hareket eden Oltu İlçesi toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Oltu / ERZURUM

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15140    Eklenme Tarihi : 22 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2021 Pazartesi