­ AHMEDİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Ahmediye Medresesi - Erzurum

Ahmediye Medresesi İlhanlı Devleti zamanında Ahmet bin Ali bin Yusuf tarafından 1314 yılında yaptırılmıştır. Ahmediye Medresesi 13 ve 14. yüzyıl dönemi kapalı avlulu medrese tipinin bir örneğidir. Medrese, 16.50 x 9.75 metre ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. Üzeri manastır tonozları ile örtülü avlunun her kenarında ikişer medrese odası yer almaktadır. Avluya açılan iki eyvanın köşelerine yerleştirilen sütunların bitkisel bezemelerle kaplandığı Ahmediye Medresesi, bu yönüyle Yakutiye ile büyük bir benzerlik göstermektedir. Girişin karşısına gelen eyvanda bir mihrabın bulunması, bu yapının aynı zamanda mescit olarak kullanıldığını, kuzey cephe duvarında görülen mihrap da burada daha önce bir caminin bulunduğuna işaret etmektedir.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi

Erzurum Gezilecek Yerler

Medrese
İnanç-Kültür Turizmi
Merkez Cumhuriyet Caddesi, Erzincan Kapı sokağında olup, yaya olarak gidilebileceği gibi, Şehrin her noktasından toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Erzincan Kapı Sokak Yakutiye / ERZURUM

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11846    Eklenme Tarihi : 23 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Haziran 2021 Perşembe